
هیچ طالب و آموزگار مدرسه های دینی، ثبت بایومتریک نشده است
کابل ـ دوشنبه ۹ حمل ۱۴۰۰خ.
با گذشت چهار ماه از دستور معاون نخست رییس جمهور مبنی بر ثبت بایومتریک طالبان و آموزگاران مدرسه های دینی پایتخت کشور، هیچ طالب و آموزگاری ثبت و بایومتریک نشدهاست.
امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری در تصمیم بیستونهم نشست ششونیم روز چهارشنبه ۲۸ عقرب ۱۳۹۹خ. چنین دستور دادهاست:
« از ۳۶۲ مدرسه در نواحی شهر و ۱۳۰ مدرسه در ولسوالیهای کابل خواسته شده تا تمام استادان و شاگردان خود را تابع بایومتریک نمایند. به ریاست احصاییه مرکزی هدایت داده شد تا این کار را دراولویت برنامههای کاری خود قرار دهد ».
دستوریکه بربنیاد معلومات گردآوری شده از وزارتهای معارف، حجواوقاف و ادارهی ملی احصاییه، تاهنوز عملی نشدهاست.
نجیبه آرین سخنگوی وزارت معارف، بااظهار بیخبری از این دستور آقای صالح بهخبرنگار پیک میگوید:
« دستور معاون صاحب در مورد مدارس غیررسمی است و در هیچ جای مطرح نشده که دانشآموزان معارف بایومتریک شوند ».
بهگفته خانم آرین، بیش از ۱۲۰۰ مدرسهی دینی ثبت این وزارت است که از این میان ۵۰ مدرسه در پایتخت فعالیت دارند. اما در مورد مدرسههای دینی غیررسمی و آنچه که ازسوی معاون نخست ارایه شده، چیزی نمیداند.
همچنان، فضل حسینی سخنگوی ورازت ارشاد، حج و اوقاف نیز درباره دستور معاون نخست و آمار ارایه شده اظهار بیخبری کرده میگوید که تاهنوز دراین باره کدام نامهی رسمی دریافت نکردهاند. آنچه که ازسوی معاونیت نخست ریاست جمهوری، رد شدهاست.
بهگفته آقای حسینی: « درحالحاضر ۱۹۰ مدرسهی دینی ثبت این وزارت است که دستکم ۷۰ هزار دانشآموز دراین مدرسهها مشغول فراگیری آموزشاند ».
آقای حسینی میافزاید که برخی از مدرسهها ثبت وزارت معارف و برخیهم ثبت وزارت حجواوقاف اند. اما شماری از مدرسههای غیررسمی که از هیچ نهاد دولتی مجوز رسمی و قانونی ندارند، آمار دقیقی ازاین مدرسهها دردست نیست.
دراینحال، ادارهی ملی احصاییه بهعنوان مرجع اصلی اجراکنندهی دستور معاون نخست رییس جمهور، هیچگونه آماری از ثبت و بایومتریک آموزگاران و دانشآموزان مدرسههای دینی در دست ندارد.
رویینا شهابی سخنگوی این اداره بهخبرنگار پیک میگوید که روند ثبت و بایومتریک افراد همزمان با توزیع شناسنامههای برقی در سراسر کشور ادامه دارد و مراکز و نمایندگیهای اداره احصاییه به همهی مدرسههای دینی معرفی شدهاست.
آنچه که برخی از مسوولان مدرسههای دینی در شهر و ولسوالیهای کابل، نادرست خوانده و اظهار بیخبری کردهاند.
مفتی محمد نعمان فضلی مسوول مدرسهی دینی (جامعهالاحناف) در ولسوالی شکردره، بهخبرنگار پیک میگوید که هرچند این موضوع را ازطریق رسانهها و شبکههای اجتماعی شنیدهاند؛ اما تاکنون هیچگونه هدایت شفاهی یا رسمی از سوی هیچ نهاد حکومت دریافت نکردهاند.
همچنان قاری نظرمحمد مسوول یکی از مدرسهی دینی در ناحیه چهارم شهر کابل نیز، میگوید که تاهنوز دراین باره هیچ اطلاعی ندارد و هیچ دانشآموز یا آموزگاری از این مدرسههم، ثبت بایومتریک نشدهاست.
درهمینحال، برخی از آگاهان امور و نمایندگان مردم در شورای ملی، این دستور آقای صالح را اغفال کنندهی اذهان مردم خوانده و بهاین باوراند که این دستور تنها در روی کاغذ باقی خواهد ماند.
صیفوره نیازی عضو کمیسیون معارف و تحصیلات عالی مجلس نمایندگان به خبرنگار پیک میگوید:
« از هیچ مدرسهی دینی رسمی یا غیررسمی آگاهی ندارم و در چندین دوره وکالت خود تاحالا نمیدانم چه تعداد مدرسهی دینی دراین کشور فعالیت دارد ».
ازسوی دیگر، مولوی ذکرالله عتیق عضو کمیسیون امور دینی و فرهنگی مجلس نمایندگان، بهاین باوراست که ثبت و بایومتریک آموزگاران و دانشآموزان مدرسههای دینی در چنین شرایط حساس جنگ و صلح کشور، منطقی نیست و احتمال هرجومرج و فروپاشی راس نظام را نیز در پی خواهد داشت.
بهگفته آقای عتیق، این موضوع در میان برخی از عالمان دین هم واکنش هایی را بههمراه داشته و بهتراست تا آقای صالح، نهادهای مسوول را به مکلفیتهای شان متوجه ساخته و از مجرای قانونی موضوع را دنبال کند.
اما بهگفتهی محمد باقر کاظمی معاون سخنگوی معاونیت نخست ریاست جمهوری، هر تصمیم یا هدایتی که در نشستهای ششونیم ازسوی آقای صالح ارایه میشود، مسوولیت اجرایی آن به نهادهای مسوول برمیگردد و مسوولان نهادهای مختلف دولت نیز دراین نشستها حضور دارند و بهگونهی مستقیم هدایت میگیرند.
آقای کاظمی، همچنان در مورد آمار ارایه شده ازسوی معاون نخست رییس جمهور، میافزاید که آمار ۴۹۲ مدرسهی دینی در مرکز و ولسوالیهای ولایت کابل از وزارتهای معارف و حجواوقاف بهدست آمده و ازایشان خواسته شده تا دراین میان، مدرسههای رسمی و غیررسمی را باید تفکیک نموده و همهی شان تابع ثبت بایومتریک شوند.
اما وزارتهای معارف و حجواوقاف، تنها از فعالیت ۲۴۰ مدرسهی رسمی در پایتخت کشور سخن گفته و دربارهی آمار و چگونهگی فعالیت مدرسههای غیررسمی، چیزی نمیگویند.
گزارشگر: بلال خداداد