
« حرام است اگر در مسجدِ من امامت کند …!» سوگندی که بهجا نشد
هرات – حقیقت سنج پَیک، ۱۴ اسد ۱۴۰۰خ.
وزیر ارشاد، حج و اوقاف، خطاب به عالمان دین و ملاامامانی که از طالبان پشتیبانی میکنند؛ سوگند یاد کرد که ازین پس نمیتوانند از منبر مسجد به نفع دشمن استفاده کنند. اما هنوز برگی از درخت تکان نخورده است.
محمد قاسم حلیمی وزیر ارشاد، حج و اوقاف کشور در یک نشست خبری (کابل – ۹ اسد ۱۴۰۰خ.) به گونهی مستقیم از خطیب مسجد گاذرگاه شهر هرات نامبُرده، گفت:
« هرعالمیکه با دشمن یکجاست، ما کارش نداریم. اگر توطیه میکند، موعظه میکند، هرکاریکه میکند، سوگند خوردیم ولاگه بانمش! در مسجد مه، حراماست اگر او امامت بکند و یا خطابت بکند …».
سوگندیکه نهتنها بهجا نشد، بلکه واکنش تُند مولوی مجیبالرحمان انصاری خطیب مسجد گاذرگاه شهر هرات را نیز بههمراه داشت. چنین خشم آقای حلیمی زمانی برانگیخته شد که بهگفتهی خودش، مولوی انصاری یک روز پیش ازآن با وساطت شماری از بزرگان محلی از امیر اسماعیلخان خواسته بودند که از جنگ در برابر طالبان دست بردارد.
آقای انصاری درست چند ساعت پس از این گفتههای وزیر حج و اوقاف نیز، واکنش نشان داد و در یک نوار تصویری در شبکههای اجتماعی (تویتر و فیسبوک) ظاهر شده، گفت:
« واللهالعظیم، تا قطرهی خون در وجود داشته باشم، حق را بیان میکنم و شما هیچ کاری کرده نمیتوانید …».
واکنشیکه در چند روز پسین، هیاهوی گستردهای را در شبکههای اجتماعی نیز برپا کردهاست.
شماری از شهروندان، فعالان مدنی و کاربران در فضای مجازی با همرسانی نوارهای تصویری هردوطرف و نقدونظرهای گوناگون، بهاین موضوع پرداخته و از حکومت پرسیدهاند که چرا تا هنوز نتوانسته اقدام عملی کند؟
سیداشرف سادات فعال جامعهی مدنی در هرات، میگوید که بارها گواه اینگونه جنگهای لفظی میان مقامهای حکومت و مخالفان و رقیبان سیاسی و نظامی و… بودهاند؛ اما باگذشت زمان فروکش نموده و هیچگونه اقدام عملی درپَی نداشتهاست.
عبدالرووف مخلص استاد دانشکدهی شرعیات دانشگاه هرات، همسویی با طالبان را دشمنی آشکار با ملت افغانستان دانسته، میگوید که براساس قوانین نافذه و کُد جزای کشور، هرآنکسی که با دشمن کُمک فزیکی، مالی و تبلیغاتی میکند، باید بازداشت و مورد پَیگرد عدلی و قضایی قرار بگیرد.
عبدالخالق حقانی رییس ارشاد، حج و اوقاف ولایت هرات نیز در گفتوگو با خبرنگار پَیک، میپذیرد که آقای انصاری هنوزهم در مسجد گاذرگاه امامت میکند.
بهگفته وی، مولوی انصاری هیچگونه موقف رسمی نزد این نهاد ندارد؛ اما مسجد گاذرگاه ثبت این نهاد است و آب و برق این مسجد نیز، ازسوی دولت تمویل میشود.
آقای حقانی در برابر این پرسش که چرا تاهنوز اقدام عملی در پیوند به اخطار و هُشدار وزیر حج و اوقاف صورت نگرفته؟ چیزی نمیگوید. اما بهباور برخی از آگاهان و فعالان امور سیاسی و مدنی در هرات، مولوی انصاری کسی نیست که بهآسانی مورد بازپُرس و پَیگرد قرار بگیرد.
نور محمد برزین خطیبی آگاه مسایل سیاسی بهاین باوراست که مولوی انصاری از حمایت قوی سازمانهای بیرونی و حتا افراد بلندپایه دولتی در حکومت مرکزی برخورداراست و بههمین دلیل، گفتههای وزیر حج و اوقاف تاثیر چندانی نداشته و نمیتواند او را به میز دادگاه بکشاند.چنانکه نورآغا حقیار سخنگوی وزارت ارشاد، حج و اوقاف نیز در گفتوگو با خبرنگار پَیک، بهجای ارایه پاسخ درست و دقیق بهحاشیه رفته و در تضاد مطلق با گفتههای فرد نخست این وزارت، میگوید که مولوی انصاری را بهرسمیت نمیشناسد.
درهمینحال، جیلانی فرهاد سخنگوی والی هرات میپذیرد که تاکنون هیچ اقدامی برای بازداشت مولوی انصاری صورت نگرفته؛ اما دربارهی دلیل اینکه چرا اقدام نشده؟ چیزی نمیگوید.
میرویس ستانکزی سخنگوی وزارت امورداخله نیز، تاکید میکند که تا کنون هیچ کدام نامهی رسمی ازسوی وزارت حج و اوقاف بهاین وزارت نرسیده و در صورتیکه چنین شکایتی وجود داشته باشد، بهزودی اقدام خواهد شد.
نصیراحمد نیازی سکرتر مولوی انصاری نیز با تاکید بر گفتههای خطیب مسجد گاذرگاه، میگوید که موقف آقای انصاری در سخنان خودش هویداست و نمیخواهند بیشتر بهاین موضوع بپردازند.
گزارشگر: محمد یونس رووفی